hits

"Lonely Wolf" 

Lørdag gikk turen til en av øyene i nærområdet vårt.  Der bor en gammel venn.  La oss kalle han Kevin.  Kevin er engelsk, han har bodd i Norge i nesten hele sitt liv, men er engelsk i sinn og sjel. Han har hatt sine opp og nedturer i livet han i likhet med oss andre. Jeg har ikke hatt kontakt med Kevin heller på mange tiår, men nå altså har vi tatt opp kontakten igjen.  Kevin har alltid vært ryddig av seg.  Han er så ryddig at han bretter sammen plastposene fra Rema og legger i skapet etter bruk. Familien hans bor i England, han bor alene, har innfunnet seg med en tilværelse alene. Han har vært gift, men har ingen barn. Han er perfeksjonist, ekstremt detaljorientert og interessert i historie og friluftsliv.  I vinduskarmen har han en blomster oppsetning som ofte hører mer til i et barnerom enn i en stue til en godt voksen og oppegående mann. Blomstene på bildet over er altså av plastikk og tre.  Det mest spesielle med disse blomstene er likevel begrunnelsen for å ha dem.

"...det var en fin forandring å ha noen å lage mat til! Det var også fint å si god morgen til noen i morges, i stedet for å snakke med mine plastikk-solar-batteri-drevne blomster ;-) ....", sier Kevin under frokosten i dag.

En annen morsom ting med gamle venner er åpenheten.  Kevin bor alene.  Han har bodd alene veldig lenge, så lenge at han ikke kan møte nabodama, som han tror liker han litt for mye, i redsel for at han skal bidra til å gi henne falske forhåpninger.  Og for å ha det sagt også.  Kevin og meg er kompiser.  Alltid vært det og alltid blir det.  Derfor blir samtalene så ærlige og spennende.  

Sist vi møttes - en gang han skulle besøke meg, for noen år siden, så skulle vi handle sammen. Deretter skulle vi dra hjem og lage mat sammen.  Det foregikk på følgende måte:  Vi møttes i butikken, vi hadde ikke bestemt hva vi skulle lage eller kjøpe. Jeg forventet at vi skulle diskutere det, mens vi handlet sammen.  Det som skjedde var imidlertid at vi møttes - han handlet, og jeg lurte på hva som skjedde.   Jeg fant han igjen i kassen.  Han hadde da innkjøpslisten ordnet i sitt hode, og handlet etter den.  Jeg surret rundt der og ante ikke hva vi skulle kjøpe, spise eller drikke for den sags skyld. Noen kjenner seg sikkert igjen - hele kommunikasjonen foregikk inne i hodet hans og han forstod ikke noe av at det verken kunne være både hyggeligere og nyttigere å diskutere opplegget under veis i handleprosessen.  Det har uansett blitt en morsom historie for oss, og denne gangen hadde han sørget for å handle før jeg kom slik at han ikke skulle bli utsatt for slike utfordringer igjen.  

Perfeksjonister bruker ofte lang tid på å gjøre ting, og av og til så orker de ikke begynne en gang - fordi de vet det kan ta så lang tid å bli ferdig.  oFerdig og i tillegg fornøyd. Kevin hadde laget lapskaus til lunch.  Lapskausen var kokt på røkt svinekam med små og helt sikkert like store biter poteter, gulrøtter, løk, erter og andre grønnsaker oppi. Maten smakte fortreffelig. Den smakte så godt at det nesten var litt vanskelig å komme seg ut på tur etterpå. Men det gjorde vi.

Kevin har gått lange turer, han er utdannet guide fra Turistforeningen og hadde i sin tid planer om å bruke mer tid på denne hobbyen. Men det var før han ble sykmeldt og satt tilbake av ryggproblemer.  For 18 år siden gikk han USA på langs med en sekk på 30 kg som følge.  Han gikk gjennom flere årstider, slo opp telt og sov ute natt etter natt.  Hadde visstnok et opplegg med leverte forsyninger i småbyer langs ruta og sov under tak en gang innimellom.  Det var den gang man ikke hadde internett på samme måte som i dag og kartene og planene måtte bæres i bagasjen. Å høre han snakke om det, er utrolig interessant for en som selv har vært ute å gått med sekk på 13 kg i et par uker....... Aldri om jeg hadde båret med meg telt og mat som han gjorde, men du verden så spennende det høres ut å gjøre turen.   Som om ikke vandringen er nok så brukte han sykkel og syklet fra Canada til Key West en del år etter. Kevin har skaffet seg venner i alle slags byer og noen av dem holder han stadig kontakt med.  

"Jentevenner er så enkle å snakke med" - sier han, som høres ut som han får panikk bare nabodama ber han på middag.  

Når Kevin ikke rydder, vasker eller grubler så leser han.  Hele stua var fylt med bøker.  Den ene veggen var fylt opp av bøker om konger og historiske hendelser fra England og resten av verden.  Selv har jeg studert historie i voksen alder og liker å diskutere dette med andre.  Men Kevin, som ikke har "studert" historie, men lidenskapelig lest historie, kan mye - og mer enn meg.  Det blri fort en diskusjon rundt Oliver Cromwell når Engelskmenn er til stede, så også vi. Jeg har jo lært om Cromwell`s betydning for demokratiutviklingen i Europa på 1650 tallet og fremover og Englands korte republikanske tidsepoke under hans styre. Jeg påstod en liten stund at Cromwell fikk en forferdelig død da royalistene tok makten tilbake i 1660 og spikret den levende kroppen hans opp i et slags kors til skrekk, advarsel og gru (slik de gjør i Game of Thrones).  Men Kevin stod på sitt og sa at han døde naturlig.  Vel nå har jeg sjekket litt.  Kevin hadde rett, men jeg hadde også litt rett - bare noen detaljer som uteble.  Det viser seg at Cromwell døde en naturlig død, han ble visstnok også gravlagt på en anstendig plass, men royalistene gravde han opp igjen og "hang" levningene utenfor slottet, som jeg påstod - til advarsel for andre som ville prøve å opponere mot kronen... Så sånn har det seg at landet som først innførte republikk etter hvert ble et av de største kongedømmene i historien...

Sånn holdt meg jo på heilt te Kevin holdt på å sovna etter midnatt.  For meg så pleie å sovna rundt ti på kvelden så betyr det bare en ting. Kjekke kveld. Då hadde me spist både forretter og middag, drukket vin og vann og posen med chips var tom.

Eg tenkte det og eg sa det.  "Kevin, du burde vært lærer i historie, engelsk eller friluftsliv". Perfeksjonister føle jo aldri de e gode nok, men hadde han fått nogen timer på en skole så tror eg både Kevin og elevane sko ver fornøyde.

Neste treff blir hos meg. Då ønske eg meg opplæring i Engelsk mens me lage mat samen. Og Frutti og lille CC ska ver med de og.

 

     


 

 

#historie #venner #kompiser #friluftsliv #helg #mat

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Voksenfrue

Voksenfrue

56, Sandnes

Et skråblikk på livet. Det handler om enkle ting - reiser, opplevelser, utvikling, venner, familie. Personlige oppturer og nedturer. Et forsøk på å knytte opplevelser og følelser sammen på en ærlig og god måte.

Kategorier

Arkiv