hits

Speed dating om BitCOIN - og flere digitale valutaer

Svogeren min har prøvd seg på tidenes opplæring i dag.  Nesten helt ut av det blå kom han vandrende inn i hjemmet sitt, mens søster og jeg satt og la opp planen for min hundepasser periode som begynner allerede torsdag.  Familien skal på tur med hester og halvvoksne unger og jeg skal ta meg av Petter og Pia. Men først Bitcoin.

Svogeren kom altså inn i huset og allerede i gangen informerte han meg at jeg sikkert hadde tjent penger på min nye investering allerede.  Kursen hadde steget betraktelig denne uka, sa han.  Så var det inn på nettet, søke, lete, skrive passord, bekrefte at jeg ikke var en robot og legge inn nye sikkerhetsnøkler.  Når alt var gjort var mine 0,4999922 bitcoins synlige.  

Det jeg lurer på er hvordan dette fungerer - kan jeg betale med dem, hvor kommer de fra, kan jeg selge, kan jeg kjøpe, må jeg skatte av gevinsten, får jeg papirer på dette og alle sånne spørsmål som åpenbart hører til i den gamle økonomien.

Av og til så skjønner man at man er utafor.  Når man stadig forsøker å omsette forklaringen til gamle tankemåter - for å forstå selvsagt - så skjønner man til slutt at man ikke klarer å følge med.

Til slutt ble jeg henvist til en side som er laget for sånne som meg.  Med norsk tekst.

"Bitcoin (BTC) er en digital «valuta» som er desentralisert, noe som betyr at den hverken er utstedt eller regulert av noen sentralbank. Fordelene med Bitcoin er blant annet at transaksjonene skjer langt raskere enn med vanlig bankoverføring, og det er få eller ingen kostnader knyttet til bruken.

Hensikten med Bitcoin er å kunne overføre betalinger direkte fra person til person, uten at betalingen går via et mellomledd. Det gir ringvirkninger som raskere transaksjoner, delvis anonymitet og lavere transaksjonskostnader. Man er heller ikke avhengig av tillit til banker og sentralbanker, siden de ikke har mulighet til å påvirke «valutaen»." ( http://e-valuta.no/valuta/bitcoin/ )

Dette er altså en valuta som noen lager basert på hardware og prosessorkraft. Ja, du leste riktig. Noen smarte ungdommer "syr" altså dette sammen på "gutterommet" og får andre smarte og mindre smarte til å investere gullpenger i dette.  Historien er foreløpig "søt" - verdien stiger og maskiner som lager disse bitcoinene selges som hakka møkk, i følge svogeren min.  Forektige penger - de man kan ta og føle på - erstattes kanskje etterhvert av digitale penger som maskiner lager.  Og, man kan kjøpe ting i butikker for disse e-pengene. 

Er det bare et luftslott som bygges og snart rives, eller er det en endring i hele betalingssystemet, slik papirpenger også var det en gang. ?

Er det slik internett var på 1990 tallet.  Masse internettselskaper som hentet masse penger på børsen på fremtidige verdier, som svært sjelden kom.  De første og de beste ble rike og eksisterer i dag - de andre nykommerne brukte penger, mye penger, men kanskje ikke nok, og er konkurs. 

Som tidligere innrømmet så har jeg ikke dette klart for meg.  Svogeren min viste til en liste med digitale valutaer, men han sa at bitcoins var bjellesauen. Veksten er ikke så veldig stor på bitcoins lenger så han har begynt å investere i andre og mindre valutaer.

Jeg eier 0,4999922 bitcoins - og nei, det høres ikke mye ut, men nå skal jeg trade og lære.  Trade om en ukes tid når den såkalte skyen har lagt seg etter forventede endringer i e-valutaverden.  Ikke mange vet hva som skal endres, det er ingen varsler som det er i Oslo Børs, men det siver en vind gjennom nettet - noe skal skje. 

Og for å si det sånn - her skjer ting fort.  I morges hadde jeg tjent 10% på investeringen i forhold til amerikanske dollar i kveld hadde jeg tapt 2%.  Dette er ca tall, men her endrer ting seg fort - og gjelder å følge med i svingene.  Prisen endrer seg både på bitcoins og dollar og de kan virke med eller mot hverandre.......

Sitat 31.3.17  "....er prisen på kryptovalutaen bitcoin 1275 amerikanske dollar, tilsvarende 10.780 norske kroner."  (http://e-valuta.no/na-er-bitcoin-dyrere-enn-gull/)

I dag er prisen doblet.  Jeg fikk altså nærmere 0,5 bitcoin for samme beløp for noen dager siden. 

 

#blogg #økonomi #penger #hverdag #sommer #bitcoin #valuta

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Voksenfrue

Voksenfrue

56, Sandnes

Et skråblikk på livet. Det handler om enkle ting - reiser, opplevelser, utvikling, venner, familie. Personlige oppturer og nedturer. Et forsøk på å knytte opplevelser og følelser sammen på en ærlig og god måte.

Kategorier

Arkiv