hits

Flørt eller trakassering

I min alder skulle en tro at oppmerksomhet av seksuell karakter var et gode, eller minne om en svunnen tid eller noe i den duren.  Og det er faktisk sånn at i festlige lag så kan jeg til og med spøke med dette temaet.  Men nå har jeg altså opplevd uønsket oppmerksomhet.

Jeg har som kjent begynt å spille bridge.  I dette miljøet finnes mange enslige eldre menn, noen enslige eldre kvinner og et par ynge kvinner og menn.  Miljøet i seg selv ønsker seg flere spillere av den litt yngre sorten.  Forøvrig er ikke dette annerledes enn i de fleste andre konkurranse miljøer.  Man ønsker seg rekruttering - og den kommer oftest fra den yngre generasjonen.

Så til saken, eller opplevelsen for å si det sånn.  La oss kan mannen i historien for A.  Jeg deltok i en påsketurnering sammen med rundt 60 andre mennesker.  Vi var to relativt ferske damer der, men for ordnes skyld skal jeg bare snakke om min egen opplevelse.  

Vi møttest i inngangen til turneringen for registrering.  A. kommenterer øynene mine og gir klart uttrykk for at han vil ha kontakt.  Det er i utgangspunktet bare hyggelig.  Jeg prater og tuller med han også, så egentlig var tonen mellom oss og noen andre der bare hyggelig og morsom. Litt flørtete, men ikke mer enn alle kan tåle. Det hele fortsetter ut over turneringen og middagen på kvelden, men A. satt på med noen andre hjem, så han dro tidlig. 

Dagen etter fikk jeg en fb venneforespørsel på fb.  Jeg svarte ja på den og dialogen fortsatte der. Fremdeles var det ok, selv om kommunikasjonen nærmet seg kanten av det som var greit.  Jeg avslutter meldingene med å si jeg skal på tur - og A. sier bare jeg henter deg og vi gikk tur. Fremdeles er dette altså et hyggelig bekjentskap og jeg tenker en ny tur og bridge venn er ikke feil. 

Vi går tur og prater.  Han forteller om seg selv og spør ut meg, til jeg sier at jeg vil ikke fortelle hele livet mitt til han.  Det blir langt på vei respektert og jeg har ansvar for mine egne grenser, det vet jeg.  Turen blir ferdig og på kvelden er han på nettet igjen.  Han vil spille bridge. Ok, det ville jo jeg også - han er bedre enn meg og kan lære meg noe, tenkte jeg. Vi spilte, han kommenterte og hjalp til i telefonen over en time.  Det var ok for meg. 

Dialogen på nettet dagen etter fortsetter og da begynner den å bli så personlig at jeg finner det nødvendig å si at jeg er i et begynnende forhold og at vi gjerne kan være venner, men ikke noe mer.  

Så forteller jeg en annen venn i bridgen om noe av det som skjer. Vi finner ut at vi kan invitere han med på en ny bridge samling, for mannen er sikkert ensom og vil ha kontakt med andre. Denne gangen en privat samling. A. kommer.  A. drar til og med ut dagen i forveien for å lete fram adressen der jeg er.  Hadde jeg ikke hatt besøk allerede så hadde han nok kommet innom en tur - ubedt. Dette begynner nå å bli ubehagelig, kjenner jeg. 

Jeg har kjent A. under en uke. Jeg har vært hyggelig og imøtekommende.  Jeg har bidratt til at han ble invitert i sosialt lag. Han har vært svært aktiv og han tok ingen signaler fra meg når dette begynte å oppleves fra flørt til trakassering. 

Det hele ender opp i en kveld der han overøser meg med slengkyss og klem og blikk og alle mulige antydninger som har karakter av seksuelle antydninger. For meg ble denne kvelden da en oppvisning i å takle uønsket oppmerksomhet. Jeg burde, relativt tidlig på kvelden faktisk, laget et nummer utav dette, men sånn er det ikke.  Mange så hva som foregikk, men hva skulle vel de gjøre.  Jeg klarer å gi beskjed selv, men når A. ikke oppfatter noen som helst signaler eller direkte tale - hva gjør man da.  Vi er tross alt en gjeng som skal ha en kjekk kveld, vi er tross alt voksne og vel så det, og da tror jeg at det ikke greit for noen at en person går mer dramatisk til verks. 

Uansett - da kvelden var ferdig kunne jeg ikke få gjengen hjem fort nok.  Folk flest hadde det kjekt.  For meg ble det  TO MUCH av alt. Jeg var avvisende og sa tydelig når det var nok, det er ikke greit dette og så videre.  Kommentarer fra A. som "de er jo koselige i den alderen", er muligens morsomme for de rundt, men for meg som måtte håndtere dette i timesvis var det ikke verken koselig eller hyggelig. Jeg stilte meg spørsmålene som alle som utsettes for liknende trakassering gjør - om det var jeg som hadde lagt opp til dette selv eller om jeg kunne unngått det om jeg hadde gjort annerledes ting.

Det eneste svaret jeg kan se er at jeg skulle ikke pratet hyggelig første dagen, jeg skulle ikke blir venn på fb. Jeg skulle ikke gått tur. Jeg skulle ikke spilt bridge med han og til slutt - jeg skulle ikke sørget for at han ble invitert på "festen".   Er det min egen feil?  Nei, jeg er for gammel til å godta det.  Han er en gammel, selv om han er yngre enn meg, gris som tror han kan herse, flørte, si hva han vil,  til kvinner som er imøtekommende (i min verden vanlig høflighet blant likestilte). 

 

Dagen etter selskapet får jeg en melding av A.  "Jeg har endelig forstått det, jeg er gammel og treg, men nå forstår jeg."  Fint, svarer jeg og ønsker han en god dag. Så kommer meldingen som får meg til å skrive denne bloggen.  Han mener jeg burde ha sagt til han at jeg var i et forhold med en av de andre der.

 Så med andre ord forstår jeg at han mener at alt han holdt på med denne uka var greit, dersom jeg ikke hadde vært i et forhold med noen andre der. .

Det spiller da veldig liten rolle om jeg var i et forhold med noen andre der. Hvilket jeg egentlig ikke er, men en av de som var der er en god venn.  I denne historien handler det kun om hva A. trodde han kunne gjøre med en kvinne som var enslig, på tross av de tilbakemeldinger han fikk under veis.  

Nei. Dette er ikke slik vi vil ha det.  Vil vil være med likeverdige mennesker på alle nivå og med alle kjønn.

 

#blogg #helg #hersketeknikk #metoo 

 Beinhard hersketeknikk (https://www.tv2.no/a/9590685/) 

Hun deler nå en av sine «#metoo-historier». (Anniken Huitfeldt)

? Jeg har opplevd under en politisk diskusjon, så tok en deltaker hånda si opp under genseren min mens jeg argumenterte. Den gang tenkte jeg at dette var en beinhard hersketeknikk, som jeg må stå opp mot, men i dag vil jeg si at dette var seksuell trakassering, sier Huitfeldt.

Hun forteller at det var en politisk motstander som trakasserte henne under et politisk møte da hun var ungdomspolitiker.

? Han tok armen opp langs ryggen min, og da tenkte jeg at det må du bare stå i mot, så tøff må du være. Men hadde det vært nå, hadde jeg hylt opp; «hva er det du holder på med!» Dengang tenkte man at dette må du tåle, men verden har heldigvis forandret seg.

 

 

Me too eller metoo[1] (engelsk for «jeg også»), oftest skrevet sammentrukket og med nummertegn (#) som #metoo eller #MeToo, er en emneknagg og en verdensomspennende grasrotkampanje i sosiale medier. Merkelappen «jeg også» markerer at en person har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet og støtter andre som har opplevd det samme. Stikkordene skal vise omfanget av seksuelle overgrep og trakassering, særlig begått mot unge kvinner i arbeidslivet. 

Metoo-fenomenet startet i USA i oktober 2017, men har røtter tilbake til 1997.[2] Kampanjen har siden utviklet seg til en bevegelse som har fått tilslutning fra millioner,[3] først og fremst kvinner, og skapt omfattende debatt, særlig i Nord-Amerika og deler av Europa. Kampanjen har også ført til at historier om sextrakassering og andre krenkelser har blitt offentlig kjent gjennom en rekke nyhetssaker der navn på overgripere har blitt avslørt. Flere, blant annet innen politikk, media og underholdning, har mistet jobber og posisjoner etter at anklager og varsler har blitt tatt på alvor. 

Bevisstgjøringen som følge av den enorme medieoppmerksomheten har endret holdninger i mange miljøer og hos enkeltmennesker, og flere har hevdet at kampanjen markerer et tidsskille i likestillingsarbeidet.[4][5] Samtidig har bevegelsen fått kritikk, blant annet for unyanserte virkelighetsbeskrivelser, uthenging av navngitte personer og feilaktige anklager uten mulighet for tilsvar.[6][7] Flere har også påpekt at medienes personfokus i kjølvannet av metoo, med skandaleoppslag om private forhold uten offentlig interesse,[8] kan «forurense ytringsklimaet»,[9] avspore saklig debatt om ukultur og hemme varslinger.

2 kommentarer

Rita Helmi Toivosdatter Laakso

16.04.2018 kl.14:14

Dette er superviktig at vi snakker høyt om. Både private opplevelser, i lag, sport og ikke minst i politikken. Jeg har vært med i politikken (90 tallet) i din region faktisk, før jeg flyttet tilbake østover. Og det var mye slik den gang. MYE. Jag har tro på åpenhet, som du ser på min blogg. Vi må snakke åpent om alt tenker jeg og spesielt vi kvinner må gjøre det. Dette du skriver om her er ikke OK. Takk for at du deler det i bloggen. Skriv mer, du er god til å skrive.

Voksenfrue

16.04.2018 kl.14:19

Rita Helmi Toivosdatter Laakso: Takk for tilbakemelding, men jeg ble også motivert av din blogging - om "å lære å surfe i regnet". Godt at du ser dette som en del av læringen da kanskje ?

Skriv en ny kommentar

Voksenfrue

Voksenfrue

57, Sandnes

Et skråblikk på livet. Det handler om enkle ting - reiser, opplevelser, utvikling, venner, familie. Personlige oppturer og nedturer. Et forsøk på å knytte opplevelser og følelser sammen på en ærlig og god måte.

Kategorier

Arkiv